Fiddyrace

Fiddy är en motorsport som är mer vanligt i USA, men det finns också en hel del event i Sverige. Fiddy är egentligen en liten motorcross eller så kallad dirtbike. Dessa är designade för barn upp till 8-årsåldern och används på crossbanor samt på inhägnade områden.

Den ska inte användas på vanlig väg. På fiddy-tävlingar används fiddy av både vuxna och barn trots crossens design, det finns både racingtävlingar och tricktävlingar för fiddy. Banorna är ofta vanliga dirtbike-banor med inslag av BMX-design vid trickstävlingar, annars är det vanlig dirtbike-terräng. Fiddyns motorcylinder brukar inte bestå av mer än 49 kubik (ett mått för storleken).

Fiddy organisationer och regler

Fiddy är väldigt inspirerat av BMX och vanlig dirtbike-åkning. Organisationen som har hand om Fiddy i Sverige kallas för Svefi och är i stort sett ensam på marknaden när det kommer till tävlingsverksamhet. Det finns givetvis små föreningar som har sina egna verksamheter, till exempel fiddy-banor, fiddy-uthyrning och annat. De tävlingar som erbjuds av Svefi hålls varje år kallas för Edgegames, BadBoyzRacing MiniThumper och TV-crossen. Det är lite missvisande dock; för att nå hemsidan bör du söka på Fiddy.org och inte Svefi. Det finns också fler fiddy race-tävlingar och mindre event. Du hittar dessa på hemsidan. Det finns ingen formell åldersgräns för fiddy.

Fördelar med fiddy

Även om fiddy ser avslappnat ut, är fiddy- och dirtbike-åkning en bra träning. Det är både kul och du får dig en tillräcklig dos av träningsvärk. Fiddy kan vara en farlig sport men med rätt utrustning och kunskap ska det inte vara något problem, varken för barn eller för vuxna. Fiddy är för alla åldrar och personligheter, men det rekommenderas att du har cyklat BMX eller kört dirtbike innan du provar. Det behövs inget körkort eller formell utbildning för att köra fiddy. Är du nyfiken på att lära dig mer kan du fråga om tips på Svefis forum och se vad som finns.